Wespen en Hoornaars

 

Wespen

Wespen zijn nuttige dieren maar kunnen overlast of gevaar voor de omgeving veroorzaken.

Heeft u last van wespen of heeft u een wespennest neem dan contact op, we stellen eerst zeker of het wespen zijn en dan help ik u van uw overlast af.

 

Wespen en insecten vallen

Heeft u een tuin, horeca, terras of evenement dan kunt u bij mij terecht voor advies en wespen en insecten vallen.

 

Aziatische Hoornaar

De Aziatische Hoornaar is een grote wesp die in Europa niet thuishoort, een invasieve exoot. Hij is een bedreiging voor onder andere bijen. Een aantal Aziatische Hoornaars is in staat om in korte tijd een volk bijen uit te moorden. Hij wordt steeds meer gesignaleerd in Nederland, maar het vinden van de nesten is lastig.

Het begint in het voorjaar wanneer een overwinterende koningin haar kleine nesten gaat bouwen op relatief lage hoogte.

Later in het seizoen verplaatsen de dieren zich naar hoger gelegen boomtoppen van hoge bomen om daar opnieuw een groter nest te bouwen. De boom is bedekt met bladeren en een nest zeer lastig te zien.

Daarom is het belangrijk in het voorjaar de koninginnen die een nest willen beginnen te vangen of wanneer het nest hiervan gevonden wordt, deze te verdelgen. 

 

Na het overwinteren gaan ze op zoek naar voedsel. Met deze speciaal voor de Aziatische Hoornaar aangepaste vliegenval kan de koningin worden gevangen. 

 

                       Wat kunt u doen?    Bestel de val en hang hem op!

 

De val heeft 2x een doorgang van 9mm voor de AH en bovenin 6mm uitgang voor bijvangst. Plaats iets onderin de val zodat ze niet verdrinken in de vloeistof. Bijvoorbeeld een spons of omgekeerd plantenpotje.

 

U kunt ze herkennen door: volg deze link

Heeft u een Aziatische Hoornaar gevangen of gezien meldt het dan op www.waarneming.nl

 


wespen en wespennesten in Middelburg, Walcheren, Zuid Beveland, Noord Beveland, Schouwen en Duiveland, Zeeuws Vlaanderen, Zeeland